18 mei 2020
Geplaatst door maartje

De bereikbaarheid van Hart van de Waalsprong is in basis heel goed. Via één van de twee bruggen ben je snel in de oude binnenstad van Nijmegen en het treinstation Nijmegen Lent is om de hoek. Deelauto’s zijn een belangrijk onderdeel van onze hoge duurzaamheidsambities in het project Hart van de Waalsprong. De vraag is: hoe zorg je ervoor dat deelmobiliteit goed is ingebed in de nieuwe wijk en dat het aansluit bij de (wensen van) nieuwe bewoners? Daarom vonden wij het interessant om te weten te komen, hoe nieuwe bewoners over dit onderwerp denken. In hun huidige woonsituatie en vooral na een eventuele verhuizing naar Hart van de Waalsprong. Daarom is begin dit jaar een mobiliteitsonderzoek uitgevoerd onder de mensen die geïnteresseerd zijn om in Hart van de Waalsprong te komen wonen.

Conclusies onderzoek mobiliteit in de Waalsprong

De infographic geeft een samenvatting van de resultaten van het onderzoek.

Om met een belangrijke én mooie conclusie te beginnen: meer dan de helft van de respondenten geeft aan na de verhuizing het mobiliteitsgedrag te willen veranderen door meer gebruik te maken van deelauto’s of de fiets!

De deelauto is voor het merendeel van de mensen een uitkomst als vervanging van de eerste of tweede auto in het huishouden. Wel is er een aantal belangrijke punten die daarbij genoemd worden:

  • De deelauto moet in de buurt van de woning staan.
  • Een abonnement bij een deelauto-aanbieder heeft de voorkeur boven andere organisatie- of abonnementsvormen.
  • Het systeem moet heel gemakkelijk zijn in gebruik én de deelauto’s moeten daadwerkelijk beschikbaar zijn als je ze wilt gebruiken.
  • Er is niet één type auto die de voorkeur heeft. Een mix in het aanbod is gewenst.
  • Naast de (deel)auto is de fiets een belangrijk vervoersmiddel.
  • Duurzaamheid is een belangrijke reden om auto’s te delen.

Met deze aandachtspunten gaat het team verder invulling geven aan de geplande deelmobiliteit in Hart van de Waalsprong. Zo kiezen we voor meerdere kleine hubs (plekken) waar deelauto’s staan zodat ze altijd nabij de woningen te vinden zijn; waar in het plan je ook gaat wonen. En we zijn in gesprek met We Drive Solar, de beoogde aanbieder van de deelauto’s over het aanbod voor de toekomstige bewoners, met verschillende abonnementen en type auto’s. Zodat er voor verschillende behoeften altijd een passend aanbod in de buurt is!



Delen: