26 april 2020
Geplaatst door maartje

De resultaten van de ondernemers-enquête zijn bekend. Eind 2019 hebben alle ondernemers die interesse hebben getoond in Hart van de Waalsprong de mogelijkheid gehad om deze enquête in te vullen. Op onze oproep om kennis en wensen ten aanzien van het nieuwe winkelcentrum met ons te delen, kwamen maar liefst 88 reacties. Aan allen die deze moeite hebben genomen allereerst onze hartelijke dank! Bij de conclusies moeten we opmerken dat de meningen dateren van vóór het coronavirus. Opmerkingen en ideeën zullen dan ook (deels) in die tijd bezien moeten worden.

Veel respons vanuit de horeca

Van de bijna 90 respondenten, is een groot deel geïnteresseerd in een horecaruimte. Van lunchroom, brasserie, cafetaria, sushi, Italiaans en chinees-indo restaurant tot borrelbar en combinatie van ‘sportboutique met lunchroom’. De variatie en ideeën vanuit deze hoek is lekker groot!

Naast horecaondernemingen hebben andere ondernemingen ook hun ideeën kenbaar gemaakt. Zo zijn er partijen die een dansschool willen starten of er een gezondheidswinkel, yogalessen, honden(trim)salon, tandarts, kapper, zang-, theaterschool, kinderdagverblijf, schoenen-, en een boekwinkel zouden willen beginnen.

Ook ondernemers uit de dagelijks winkelsector reageerden. Een slager, bakker, dranken-, en vishandel gaven hun mening over de invulling van hun speciaalzaken.

In de enquête komen tot slot ook ondernemers in de persoonlijke verzorging (manicure en pedicure, zonnestudio, schoonheidsspecialiste), zakelijke dienstverlening (advocatuur, administratie en belasting en financiële diensten) en in de zorgverlening (fysiotherapie, psychologiepraktijk en tandartsen) met interesse naar een vestiging in Hart van de Waalsprong naar voren.

Ervaren ondernemers 

Voor het merendeel van de geënquêteerden is het niet de eerste zaak die ze willen beginnen. De meesten partijen hebben al lopende ondernemingen en zouden die vestiging willen verhuizen of een nieuwe vestiging in Hart van de Waalsprong willen openen. Ruim 80% is al langer dan vijf jaar zelfstandig ondernemer en heeft (dus) de nodige ervaring.

De belangrijkste voorziening van Hart van de Waalsprong is volgens de ondernemers de bereikbaarheid. Daarnaast vinden ze de samenstelling van het winkelaanbod en de sfeer van belang. De service die het winkelcentrum de bezoekers zou moeten bieden, is gratis parkeren, toiletten, bankjes en speelgelegenheden voor de kinderen.

Uit de enquêtes kwamen ook veel leuke ideeën voor events in en rond het winkelcentrum naar voren. Daarbij werd gedacht aan muziekevenementen, een braderie, thema-markten en sportieve events.

Duurzaamheid

Het merendeel van de geënquêteerden ziet de meerwaarde in van een duurzaam centrum zoals Hart van de Waalsprong dat wil worden. Enkelen hebben een idee hoe ze hier voor hun eigen onderneming vorm aan zouden willen geven; zoals Phonkey die oude telefoons verzamelt om een tweede leven te geven. Andere ideeën die worden geopperd zijn duurzame verpakkingen, gebruik van bewuste producten, biologische en streekproducten, voedselverspilling tegengaan en luiers apart verzamelen. We zijn ontzettend blij met deze inspirerende duurzame ideeën!

Wat gaan we met alle informatie doen? 

Als Hart van de Waalsprong volgen we de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus op de voet. Ook wij weten nu niet wanneer en op welke wijze de retail-, en horecamarkt en de ondernemers uit de crisis gaan komen.

In principe gaan we op basis van de aangedragen diverse wensen en ideeën voor Hart van de Waalsprong bekijken of en hoe er voor de verschillende geïnteresseerde partijen een passende plek is. We zullen de verhuurgesprekken opstarten wanneer dat gepast is. Voor nu verwachten we dat dit ergens in de tweede helft van 2020 zal zijn.

Ons uitgangspunt blijft te komen tot een mooie en aantrekkelijke mix van ondernemingen die een compleet aanbod gaan bieden aan de bewoners van Waalsprong en omgeving. We zullen een keuze gaan maken voor vertrouwde nationale ketens, regionale ondernemers maar vooral ook voor bijzondere, lokale en/of duurzame concepten.Delen: